Közzétéve:

Az egészségünkről őszintén

Mostani bejegyzésünk egyesek számára kissé szokatlan és talán túl hosszú lesz, de az a kérésünk, hogy mindenképpen olvassa végig, mert nagy hasznát veheti akár más lábbeli vásárlásakor is. A szokatlanul őszinte hangvétel sem véletlen, és reméljük, hogy sokan magukra ismernek és változtatnak azokon a dolgokon, amit eddig esetleg rosszul csináltak.

Szeretnénk tisztán beszélni mindazon problémákról, melyekről a médiumokból, korábbi tanulmányaikból, vagy amiről életük során eddig nem hallottak, mégis nagyon fontos lenne, ha tudnának róluk. Nem titkolt szándékunk, hogy a látszólag jelentéktelen, de a későbbiekben komoly problémákat okozó dolgokat akkorára nagyítsuk, hogy legalább észre vegyék, ezzel felnyissuk minden érintett szemét.

Amikor valaki belebotlik egy Enquist hirdetésbe és először jár az oldalunkon az joggal hiheti, hogy az Enquist csak egy újabb cipő, hiszen annak néz ki. Az Enquist nem csak egy cipő, hanem sok pozitív tulajdonsága mellett cipő is. …no meg gyógytornász, személyi edző, belgyógyász, és még folytathatnám… …de legfőképpen az egyik létszükségletünk kielégítését szolgáló eszköz. Miért mondom ezt? Mert bármennyire meglepő, a mozgás létszükséglet. Még akkor is, ha nem halunk bele rögtön a hiányába. Tehát amikor egy Enquist cipőt vásárlunk, akkor nem csak egy cipőt vásárolunk meg, hanem a teljes test gyógyulásának lehetőségét is megvesszük. Akik nem olvasnak utána, azok azt hihetik, hogy csak a láb, a csípő és a gerinc betegségeit előzhetjük meg, de ez nem így van. Ennél az Enquist sokkal többet nyújt. Egyszerűen azért, mert, ahogy az univerzumban, úgy az emberi testben is minden, mindennel összefügg, és ha az alap problémát megoldjuk, a többi is megoldódik. Megpróbálom röviden összefoglalni az összefüggéseket, hogy mindenki láthassa, hogy az Enquist célja nem az, mint a legtöbb konkurensnek, hogy egy távol keleten legyártott, majd az „úgyismegvesznekmindent” népnek extraprofittal eladja az egyébként semmit nem érő portékáját, hanem az, hogy egy lehetőséget kínáljon minden civilizált környezetben élő embernek arra, hogy elkerülhesse azokat a bajokat, fölösleges orvosi beavatkozásokat, ami Enquist használatával egyértelműen elkerülhető. Nagyon fontos, hogy mindenki gondját tudja viselni saját testének, melyhez mi adjuk az eszközt, amivel ezt meg is tudja valósítani. Persze nekünk is fontos, hogy minél több cipőt adjunk el, mert akkor annál több ember fog a szó minden értelmében jól járni.

Az Enquist vásárlóközönsége két csoportból áll. Az egyik csoport az, amelyik már megértette a dolgok lényegét és már elégedetten viseli termékünket, mert valóban tenni akar az egészségéért, a másik csoport az, aki remélhetőleg ebből a levélből és sok más edukációs anyagból megérti, hogy nem nagyon van más működőképes alternatíva arra, hogy az egyik legfontosabb lételemünkhöz, a mozgáshoz megfelelő minőségben és kellő mennyiségben hozzájuthassunk.

Sajnos van egy harmadik csoport, aki soha nem fogja megérteni a koncepció lényegét, ezért a továbbiakban is csak beskatulyázza egy gördülőcipőnek, ezért az Enquist-et drágállani fogja. Ez a csoport a „mindent kipróbálok” csoport, aki elhiszi a reklámszövegek ferdítéseit, általánosít, nem tájékozódik, vakon hisz mindenkinek, akinek Dr. van a neve előtt, de mire rájön, hogy egyetlen „gyógymód” sem használt, addigra már késő. Addigra már majdnem minden tönkre ment. A rossz hír az, hogy innen már Enquist-tel is nehéz visszahozni a meccset…
De mentségükre szóljon, hogy nem ők tehetnek róla. Erről az egészségipar tehet, akik szándékosan informálják félre azokat, akikből hosszú távon élni akarnak.

Minden ember célja az, hogy minél tovább élhessen, a lehető legjobb életminőségben.
Akkor nézzük, milyen dolgok szükségesek hozzá:

Tudjuk, hogy 5 létfontosságú dolog kell az élethez.
1.:  Tiszta levegő
2.:  Tiszta víz
3.:  Élelem (vitaminok, nyomelemek, szénhidrátok, fehérje, zsírok, rostok)
4.:  Mozgás
5.:  Természetes napfény

Ha a fenti dolgok közül bármelyik hiányzik, vagy a szervezet igényeihez képest túl kevés van belőle akkor az élet jó minősége csak bizonyos ideig tartható fent.

Élelem:
Emberek milliói hajlandóak a táplálkozás terén akár évmilliókat visszamenni az időben és azokat az organikus ételeket fogyasztani, amit az ősember fogyasztott. Jól is teszik, mert azok az ételek, melyekhez az evolúció folyamán hozzászokott az emberi emésztőrendszer, teljesen másképp hasznosulnak a szervezetben, mint azok az ételek, melyeket az élelmiszeripar kreált a megnövekedett népesség igényeinek kielégítésére.

Tiszta víz:
Háztartások ezrei rendelkeznek már tiszta vizet előállító készülékkel, mert a felszíni édesvízkészlet nagy része már csak tisztított formában fogyasztható. Megfelelő mennyiség hiányában a test kiszárad, az anyagcsere leáll.

Természetes napfény:
Legfőképpen a D vitamin természetes előállításában van szerepe, de nagyban befolyásolja a kedélyállapotunkat is, legfőképp a hiánya.

Tiszta levegő:
Megfelelő minőségű és mennyiségű levegő nélkül megbetegszünk, megfulladunk.

Mozgás:
Az ember alapvető igénye a mozgás. Igen. Ez is létszükséglet. Kevesen tudják, de a megfelelő minőségű és mennyiségű mozgás nélkül sincs élet. Ha nincs elegendő mozgás, akkor nincs rendes vérkeringés, ha nincs rendes vérkeringés, akkor a vérbe került oxigén sem jut el kellő mennyiségben a sejtekhez, rontva azok anyagcseréjét, a tiszta víz sem abban az ütemben jut a szervekhez, amilyen ütemben arra szükség lenne és az élelemben lévő tápanyagok sem tudnak kellő mennyiségben a rendeltetési helyükre kerülni. Ezért gond, ha nem mozgunk, mert a szervezet annak ellenére, hogy eszünk, iszunk és levegőt veszünk, mindig hiányban szenved. A szervezet mozgáshiányát ki kell elégíteni, mégpedig folyamatosan.

Aki azt hiszi, hogy heti pár órás edzéssel be lehet pótolni a szervezete mozgásigényét, az téved.
A szervezetünk nem így működik. Nem lehet elmaradt mozgást utólag bepótolni. Gondoljunk csak bele. Ha napjában 3-5 alkalommal eszünk, legalább 10-12 alkalommal iszunk, legalább 5-8 alkalommal vizelünk és normális esetben 1-2 alkalommal ürítünk székletet, akkor miért gondolja az emberek nagy része azt, hogy az egészséges mozgásból elég hetente 1-2 alkalom?
A szervezetnek éppen akkora szüksége van a folyamatos testmozgásra, mint az ételre, italra, levegőre, vagy a salakanyagok kiürítésére.
Ha étkezésről van szó, akkor egyre többen hajlandóak akár évmilliókat is visszaugrani az időben, csak hogy az akkori organikus ételeket fogyaszthassák és ettől egészségesebben éljenek, viszont azt sokan elfelejtik, hogy az akkori táplálékokhoz hozzátartozna az akkori mozgásmennyiség is.

Az ember legalapvetőbb mozgásformája a járás, mégpedig mezítláb, egyenetlen talajon, ugyanis az emberi mozgatórendszer ilyen körülmények között fejlődött ki.
Számtalan kutatás és a civilizált környezetben élő emberek egészségi állapota is azt bizonyítja, hogy az emberiség általános mozgáshiányban szenved. Miért? Mert az a környezet, amit párszáz év alatt létre hoztunk, nem alkalmas arra, hogy egészséges mennyiségű izomaktivitást biztosítson az egyenetlen talajhoz alkalmazkodott emberi mozgatórendszernek. Passzívak vagyunk.
Sajnos ki kell jelentenünk, hogy egyenes, sima talajokon nem jól működik az ember.
Ez már sajnos fiatal korban számos tünet megjelenését okozza, ami a kor előrehaladtával tovább súlyosbodhat, ill. további betegségek kialakulását is okozhatja.

Mit kellene tennünk?
A mozgatórendszer számára a legjobb mégiscsak egy időgép lenne, ami visszarepítené az emberiséget az őskorba, ahol mezítláb, egyenetlen talajon járhatna, gyűjtögethetné a bio bogyókat, kristálytiszta vizet ihatna és szívhatná a szennyezetlen levegőt.
A viccet félre téve, amíg ez az időgép elkészül, meg kell elégednünk az Enquist által kifejlesztett talpszerkezettel, amely az egyenetlen, természetes talaj instabilitását adja vissza a mozgatórendszernek, minden lépésben.

Miért fontos az egyenetlen talaj a mozgatórendszer számára?
Mert járás közben az idegrendszer a talp helyzetérzékelő receptoraival érzékeli az egyenetlenségeket és igyekszik az adott terephez igazítva a testet egyensúlyban tartani, ami azt jelenti, hogy az idegrendszer minden olyan izmot aktivál, ami ahhoz szükséges, hogy a testünk egyensúlyban maradjon. Az idegrendszer nem mérlegel, és nem válogat egészséges és sérült izom között. Csak kiadja a parancsot, melyet az izmok végre hajtanak. Ez az effektus csak instabil közegben működik. Ezért használnak a gyógytornászok megannyi instabil terápiás eszközt.
Ők is rájöttek arra, hogy az instabilitással, az egyensúlyozási kényszer megteremtésével lehet az elgyengült mélyizmokat munkára bírni, ezzel az ízületeket stabilizálni. Egy elgyengült izmot, ami pl. egy sántítást okoz, nem nagyon lehet sima talajon, sima cipőben megerősíteni és a sántítást leépíteni. Ezt csak instabil eszközzel, vagy instabilitást szimuláló talpszerkezetű cipővel lehet megtenni. Ez azért tud működni, mert ez egy reflexes folyamat. Instabil közegben nincs akarom – nem akarom az izom számára. Ahhoz, hogy a test egyensúlyban maradjon, szükség van a sérült izomra is, de nem kell megijedni, mert ettől fog megerősödni és meggyógyulni.

A mozgás szó hallatán nagyon sokan megijednek. Mozogni? Egész nap dolgoztam, nagyon fáradt vagyok, és hasonló kifogások hangzanak el milliók szájából. Akik így gondolkodnak, azoknak van egy rossz és egy jó hírem: a rossz az, hogy minden pillanat, amit nem mozgással töltenek, leépüléshez vezet. A jó hír az, hogy amíg a többi létfontosságú elem pénzbe kerül, a mozgás teljesen ingyen van. Illetve lenne…
Mégsem kell mindenkinek. Pedig a mozgásszervi egészség megtartásához, sőt a teljes testünk egészségének megtartásához mozogni kell.
A gond az, hogy akkor mozognának, amikor már nem tudnak. Csak akkor már a legtöbbször késő.

Mint már említettük, az ember fiziológiás mozgásához az eredeti környezetére van szüksége, vagyis egyenetlen talajra ahol megfelelő mennyiségű mozgás jön létre. De mennyi is ez a mozgásmennyiség? Ha tudjuk, hogy az egyenetlen talajon mekkora mennyiségű mozgást végez a testünk az egészséges izomegyensúly és az optimális vérkeringés megtartásához, akkor azt is tudjuk, hogy milyen talpszerkezetet kell készítenünk ahhoz, hogy ezt a civilizált környezetben alkalmazni tudjuk.
A világon egyedülállóan az Enquist ezt megmérte és a fejlesztések során ezt vette figyelembe. Kijelenthetjük tehát, hogy az emberi mozgatórendszer számára a legoptimálisabb talpszerkezetet alkottuk meg, mely alkalmas a természetes talajt szimulálni és az izomzatot olyan szinten aktiválni, hogy az izomegyensúly ne borulhasson fel és emellett ne is legyen túlterhelve. Ez azért fontos, mert a tökéletes hatás érdekében az egyenes talajok káros hatásaitól egész nap meg kell óvni a mozgatórendszert, ezért olyan talpszerkezet kell, ami aktiválja, de nem terheli túl az izomzatot.
Az Enqust talpszerkezetén járva átlagosan 30 %-kal több izommunka valósul meg, mint sima cipőben, de ez nem az jelenti, hogy ennyivel fáradtabbak leszünk tőle, hanem éppen ellenkezőleg. Mivel több izmot aktivál a cipő, ezért kevesebb munka jut az egyes izmoknak, mint sima cipőben, ahol csak pár izom végezte mindezt. Nem beszélve a többlet izommunka hatására végbe menő vérkeringés fokozódásról és annak közérzetet javító hatásáról.
Ami még nagyszerű ebben a dologban, az az, hogy a napi tevékenységen belül letudjuk az egészség fenntartásához szükséges, fiziólógiás mozgásból álló mozgásmennyiséget!

Sok konkurens gyártó terméke billeg is, meg valamilyen szinten instabil is, de leginkább csak gördül. Ennek ellenére mindegyik azt állítja termékéről, hogy az instabil talajt szimulálja. Ez nem igaz. Nincs a világon olyan talaj, ami minden lépésben ugyanott billen, vagy gördül. Ezekben a cipőkben borul fel igazán az izomegyensúly, mert mindig ugyan azokat az izmokat aktiválja az idegrendszer.  Pont az lenne a lényeg, hogy minden lépésben mást érzékeljen az idegrendszer és mindig más és más izmokat aktiváljon. De a tájékozatlan, vagy kispénzű ember simán megveszi, mondván: ez is gördülőtalpú és ugyanazt írják róla, mint a drágáról…
Ezek mögött annyi fejlesztés és tudomány van, mint amikor az egyik szomszédasszony ellesi a másiktól, hogy hogyan kell pogácsát szaggatni. Aztán meglepődik, hogy az övé ehetetlen, pedig ugyan úgy néz ki, mint a szomszédé. Nem feltétlenül a kinézet a lényeg. Fontosabb az, ha főzünk, akkor finom legyen, és ha cipőt fejlesztünk, akkor használható legyen.

Sok kérdést kapunk Facebook kedvelői oldalunkon, amit igyekszünk minél érthetőbben megfogalmazni és mielőbb megválaszolni. Nem írom le 80 oldalban az összest, mert két témakörrel bőven szemléltetni lehet a probléma nagyságát. Az egyik egy visszafordítható elváltozás, a második pedig egy nem visszafordítható betegség.
Ez a visszafordítható elváltozás nagyon sokakat érint és jelenlegi kezelési módjai sajnos szembe mennek a logikával, ezért többnyire hatástalanok. Ez a betegség nem más, mint a lúdtalp. Köztudott, hogy minden csecsemő lúdtalppal születik. Amikor eljön az idő, a kisgyerek talpra áll és elkezdődik egy folyamat, ahol járás közben megerősödnek a talp izmai és kialakulnak a láb boltozatai. Ezeket a boltozatokat a továbbiakban ezeknek az izmoknak kellene tartani. Mivel egyenes talajon élünk, ezért ezek az izmok nem kapnak annyi ingert, hogy kellőképpen megerősödjenek ahhoz, hogy a boltozatokat tartó izmok felkészülten fogadhassák a gyorsan növekvő gyermek ránehezedő súlyát. Ilyenkor az történik, hogy a boka elkezd befelé dőlni, ami azért nem jó, mert ebben a helyzetben a ráépülő ízületek is rossz pozícióban vannak. Ezt az állapotot kezelni kell. Az eddigi gyakorlat mi volt? Elvittük a gyereket orvoshoz, aki felírt neki egy lúdtalpbetétet és jó esetben elküldte gyógytornászhoz talptornára. Ebben az esetben amennyit a gyógytornász erősített a talpizmokon, a betét annyit gyengített rajta. Az igaz, hogy a talpbetét megtámasztja az ízületet, de közben az az izom, aminek az elgyengülése okozta a boka megsüllyedését még jobban elgyengül, ha nem használjuk. Ezért a lúdtalpbetét passzív „megoldás”. Az aktív és maradandó megoldás az, ha ezt az izomzatot visszaerősítjük méghozzá egy Enquist talpszerkezettel. Ilyenkor az történik, hogy amint felvette a gyerek a cipőt, az idegrendszere érzékeli az instabil közeget és aktiválja az egyensúlyozó izmokat, melyek a folyamatos ingerek hatására visszaerősödnek, és idővel képesek lesznek a bokaízületet a helyes állásban tartani. Fontos tudni, hogy nem csak a talp izmai működnek, hanem a test teljes izomzata meg van dolgoztatva, tehát a ráépülő izomzat, a gerinc, a nyak és minden, ami a szép tartásért felel. A legjobb az lenne, ha szülők már 25-ös lábmérettől ebben járatnák a gyerekeket, mert akkor ez a probléma ki sem alakulna sok más olyan problémával együtt, amit a bokasüllyedés okoz.

Beszéljünk a szintén sokakat érintő, de visszafordíthatatlan betegségről, a visszértágulatról.
Ezt a betegséget szintén az izomaktivítás hiánya okozza.  Kialakulását gyorsíthatják a terhesség alatti hormonális változások, illetve örökletes alkati tulajdonságok is.  Az emberek több mint felénél élete folyamán visszértágulat alakul ki, 90%-ban a lábon.
Ez nem csak esztétikai probléma. Amennyiben nem kezeljük időben, súlyos komplikációkat okozhat.
A vérnek a szívhez vezető úton meg kell küzdenie a gravitációval. Függőleges testhelyzetben a szív nem győzné egyedül a vér visszapumpálását, ezért a testben egy rendszer alakult ki arra, hogy segítsen a szívnek ebben a munkában. A lábaktól egészen a rekeszizmokig úgynevezett vénás izompumpák működnek és a vénát lépés közben összenyomják, ezzel segítenek a szívnek a vér továbbításában. A legfontosabb izompumpa a vádli izomzata. A vér folyásának helyes irányáról a vénabillentyűk gondoskodnak.
Ez a rendszer csak akkor működik megfelelően, ha az izomzat aktív, vagyis ha az izomzatot aktivizáló természetes talajon, vagy az ezt a talajt szimuláló cipőben járunk.
A hagyományos, vagyis sarokkal rendelkező cipők sem kedveznek a már kialakult visszértágulatnak.
A cipősarok magasságának minden egyes centimétere csökkenti a talp és vádli izomzat aktivitását. 7 centiméter feletti saroknál a talp és a vádli izompumpája szinte teljesen leáll és emiatt az erekben pangó vér elkezdi feszíteni a vénák falát. Ez okozza a gyakori lábfájdalmat és ettől tágulnak ki a visszerek. A kenőcs és a különféle talpbetétek nem jelentenek gyógyírt, mert a problémát nem szüntetik meg. A megoldás a vénás izompumpa működésben tartása, az izmok aktiválásával. Mint már említettük, a visszértágulat nem visszafordítható folyamat. A műtét sem az igazi megoldás, – viszont néha már nem elkerülhető – mert bár a tágult részt eltávolítják, de ha az izomzat továbbra is passzív marad, akkor a későbbiekben a többi eret is kitágítja a pangó vér és a gravitáció. Gyakori kérdés szokott lenni a kompressziós harisnya. A harisnya is csak egy feszes állapotot tart fent, de nem pumpál. A legjobb megelőzés az, ha már fiatal kortól folyamatosan aktívan tartjuk az izomzatot, de a már kialakult visszértágulat kellemetlen tüneteit is eltüntethetjük, ha az izomzattal folyamatosan, állás és járás közben kipumpáljuk a vért a tágult vénákból.
Nagyon fontos a folyamatosság. Tehát nem hetente, vagy naponta párszor, hanem amikor talpon vagyunk, akkor mindig.
Ez az egyetlen logikus és egyben hatékony megoldás a visszértágulatra.

Többen jelezték vissza számunkra, hogy egyik-másik modellünk nem az ő ízlésének megfelelő.
Erre azt tudom mondani, hogy az ízlés szubjektív. Mindenkinek más tetszik, de ez nem is igazán a divatról szól. Most még nem. Valószínűleg eljön az az idő, amikor sokan rájönnek arra, hogy valójában mit tud az Enquist talpszerkezete, és hogy miért jó befektetés Enquistben járni. Természetesen tervezzük újabb és még divatosabb modellek kifejlesztését, amitől nem titkoltan azt reméljük, hogy a fiatalabb korosztálynak is megtetszik, és nagyobb szerepet kap a betegségek megelőzése, már gyerekkorban – hiszen a megelőzést ebben a korban kell elkezdeni. Mert 40 évesen már késő lesz.
Amíg a szebb modellek megérkeznek, addig is marad az a szépség, amit az Enquist vált ki viselőjéből. Teljesen más kisugárzása és megjelenése van egy olyan embernek, aki fájdalmak nélkül, szép, egyenes tartással él, és egy fokkal konzervatívabb Enquistben jár, mint egy fájdalmakkal élő, hanyag tartású embernek, akin a legújabb divatmárka cipője virít. Mindenki maga döntheti el, hogy szép cipőt akar, vagy szép külsőt?  Aki megérti a filozófiánk lényegét, az okosan dönt és a simább utat választja – a fájdalmakat pedig meghagyja másnak.
Nem biztos, hogy nekünk van a világon a legszebb cipőnk és nem biztos, hogy mi vagyunk a legolcsóbbak. Még csak nem is vagyunk a legnagyobbak. De van három dolog, amivel csak mi rendelkezünk:
Csak nekünk van olyan aktív gyerek lábbelink, ami korlátozza a bokák bedőlését (időben elkezdett prevenció).
Csak nekünk van olyan aktívan szupináló felnőtt lábbelink, ami pontosan annyira aktiválja az izomzatot, amennyire az szükséges.
És a legfontosabb, hogy csak nekünk van bizonyítékunk, vagyis:
Csak nekünk vannak tudományos vizsgálatokkal alátámasztott, független vizsgálataink arra, hogy az állításaink helytállóak. Ez fontos, mert ha valaki állít valamit, akkor azt illik bizonyítani is.

Ha jól megfigyelték, akkor az írásainkra az volt jellemző, hogy amikor valamit állítottunk, akkor azt meg is indokoltuk. Ez a jövőben is így lesz, mert a hasznos információ is csak akkor hasznos, ha mindenki számára érthető.
Reméljük kellő mennyiségű információt szolgáltattunk ahhoz, hogy a jövőben egy kicsit értőbben óvhassák meg egészségüket, és tudatosabban álljanak hozzá a lábbeli vásárláshoz – és így lehetőleg a legjobbat válasszák.

Az itt leírtakról nyilvános vitát rendezünk Facebook oldalunkon, ezért javasoljuk (ha eddig még nem tette meg), hogy csatlakozzon az Enquist, az egészséges cipő oldal követőihez.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.