Szakvélemények

Dr. Valló Ágnes
Belgyógyászati szakorvos, egészségfejlesztő mentálhigiénikus
Belgyógyászként és egészségfejlesztőként is rendkívül fontosnak tartom a betegségek megelőzését.
Az Enquist cipők használata számos betegség megelőzését, illetve kialakult betegség esetén a panaszok mérséklését, a rosszabbodás kivédését teszi lehetővé.
Az instabil talpszerkezet miatt aktívan járunk, ami fokozott működésre, összehúzódásra készteti számos izmunkat. Ez – azon túlmenően, hogy pozitív hatása van magára a lábra, a lábboltozatra – javítja a tartást, ami nem csak a gerincproblémák megelőzésében segít, hanem a fiziológiás helyzet megteremtésével elősegíti a belső szervek optimális helyzetét és ezzel vérkeringését. Mindeközben az Enquist megtámasztja, s ezzel megfelelő helyzetben tartja a bokát, a láb nem dől befelé, nem kell folyamatosan a járásra koncentrálni.
Az alsó végtagokon igen jótékony hatása van a vérkeringésre, támogatja a vénák ürülését biztosító izompumpa működését, javítja a vénás visszaáramlást. Ezzel csökkenthető a visszértágulatok kialakulásának veszélye, illetve a visszérbetegek panaszai javulhatnak. A vénás visszaáramlás javításával csökken az ödémák képződése, vagyis a lábdagadás. A keringés javulása a korai stádiumban levő érszűkületes betegek számára is igen hasznos. Cukorbetegeknél különösen fontos, hogy viselésével az érszűkület kialakulásának veszélye csökkenthető.
Terheseknél kifejezetten ajánlott az Enquist cipők viselése, hiszen számos probléma megelőzésében játszhat szerepet (visszérképződés, a tartáshiba miatt kialakuló derékfájás, ízületi fájdalmak).
Az Enquist cipőkben a járás során a medencefenék (gát) izmai is fokozottan aktívak, ami a középkorú nőknél fontos szerepet játszhat a stressz-inkontinencia megelőzésében.
A fokozott izomaktivitás a gyaloglás során több energiát fogyaszt, így hozzásegíthet az eredményes fogyáshoz.
Mindezek alapján az Enquist lábbeliket a prevencióban és a gyógyászatban hasznos segédeszköznek tartom gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Dr. Simon Erzsébet
Reumatológus – fizikoterápiás-rehabilitációs szakorvos, főorvos
Reumatológus, valamint fizikoterápiás és rehabilitációs szakorvosként nagyon fontosnak tartom a manapság már civilizációs kórképnek számító és a lakosság 80-90 százalékát érintő lúdtalp, ízületi panaszok és gerinctartási rendellenességek megelőzését, illetve még időben történő kezelését.
Az Enquist lábbelik használatával már gyermekkorban megteremthetők az optimális ízületi helyzetek, mivel a bokaízületet a lábbeli megtámasztja. Nagy előnye viszont a többi, bokát megtámasztó gyógycipőkhöz képest, hogy az Enquist lábbeliknél az “instabil” talpszerkezet miatt a folyamatos izomműködés is fenntartott állás és járás során, mely a mozgatórendszer optimális kialakulásának egyik alapfeltétele.
Részben az átolvasott szakmai anyagok és a saját tapasztalatok alapján az Enquist lábbeliket megelőzésként, ill. egyes esetekben gyógyászatban használható segédeszközként alkalmazni javasolom.

Dr. Lakos Gábor
Gyermekgyógyász szakorvos
A lábboltozatok a gyermekkortól fejlődnek ki, felépítésük leginkább a serdülőkorig befolyásolható. A túlzottan kemény-, illetve puhatalpú cipők használata nagymértékben megterheli a lábfej ízületeit, nem erősíti kellően az izomzatot, ami később a boltozatok lesüllyedéséhez, statikai problémák kialakulásához vezet.
A helytelen járáskép megtanulása és rögzülése, illetve az egyre gyakoribb gyermekkori elhízás jelenősen fokozza a lábfej ízületeinek terhelését és már gyermek- és serdülőkorban lábboltozati rendellenességeket, ízületi fájdalmakat okoz.
Éppen ezért ebben az életkorban a legnagyobb hangsúlyt a megelőzésre kell helyeznünk.
A különleges talpszerkezetű Enquist lábbelik alkalmazása révén a test megbomlott statikája helyreállítható, az izomzat erősíthető, a helyes járáskép kialakítható, ezáltal a későbbi lábboltozati-, térd-, csípő- vagy gerincpanaszok is megelőzhetők. Nem kell betétet hordatni, a gondosan kiválasztott cipőméret gátolja a lábfej csúszkálását, javul az alsó végtagok vér- és nyirokkeringése.
A boka flexibilis megtámasztásának köszönhetően az Enquist lábbelik hordása tudatosságot nem igényel, ezért már kisgyermekkorban, sőt gondos körültekintéssel még mozgássérült, látás- vagy hallássérült, illetve szellemi fogyatékos gyermekek esetében is jól használhatók.