Mozgásszervi betegségek

Élete során valószínűleg már mindenki megtapasztalt valamilyen kellemetlen mozgásszervi tünetet. Derék, vagy hátfájás, lábfájdalmak, nyaki fájdamak, becsípődések, lúdtalp stb…
Civilizált világunkban, szinte megszokott dolognak számítanak, pedig ezekkel a tünetekkel egyáltalán nem kellene együtt élnünk, mert egy kis tudatossággal és odafigyeléssel könnyen elkerülhetők lennének a problémák.
Elsőként ismerkedjünk meg azon betegségekkel, melyek egyértelműen a civilizált környezetre közvetlenül vezethetők vissza.
Ezek a következők:

 • lúdtalp
 • előláb problémák, bütyök, kalapácsujj
 • sarok problémák
 • Achilles-ín panaszok
 • boka, térd és csípő ízületi problémái
 • a gerinc problémái: hanyag testtartás, gerincferdülés, derék, hát, és nyaki panaszok
 • izomegyensúly zavarok
 • mozgatórendszeri aszimmetriák
 • helytelen járásképek, sántítások
 • idegrendszerrel kapcsolatos problémák
 • visszértágulat, trombózis
 • mozgáshiányból adódó túlsúly

Minden ember, aki élete során a felsorolt elváltozások közül valamelyiket megtapasztalta, igyekezett mielőbb megszabadulni a kellemetlenségeket okozó tünetektől, ami érthető, hiszen fájdalmakkal élni nem kellemes dolog.
Amikor valaki úgy dönt, hogy megszabadul a tüneteitől, akkor általában valami gyors megoldást keres, ami a legtöbb esetben valamilyen fájdalomcsillapító krém, tabletta, vagy esetleg injekció. Ezekre természetesen szükség is van, ha akut a probléma, de a fájdalmak elmúlása után a probléma okának feltárása és meggyógyítása az esetek többségében elmarad. Ebből adódóan a tünetek rend szerint vissza fognak térni és újabb kellemetlenségeket okoznak egészen addig, amíg a fájdalom okát meg nem szüntetik.
Először beszéljünk a tüneti kezelésekről.
Ha egy sérülést minél előbb borogatnak, vagy jegelnek, annál gyorsabban enyhülhet a fájdalom és a gyógyulás is gyorsabban végbe mehet.
Ez így helyes, de ez még csak első segély. A gyógyuláshoz több kell.
Az ilyen jellegű segítség mozgásszervi betegségek esetében olyan, mintha egy vakbélgyulladásnál az orvos beadna egy érzéstelenítőt, hogy ne fájjon, aztán haza küldené a beteget, hogy gyógyuljon meg magától. Ahogy egy vakbélgyulladásnál, úgy egy mozgásszervi panasznál sem csak a tüneteket kell megszüntetni, hanem a tüneteket okozó problémát.
Az ízületeknek és az izomzatnak megfelelő mennyiségű és minőségű mozgásra van szükség a gyógyuláshoz.

Fontos ismerni mozgatórendszerünk kifejlődésének folyamatát és a civilizációs mozgásszervi betegségek kialakulásának fő okait:

Az emberi mozgatórendszer több millió év alatt mezítláb járva fejlődött ki a természetes talaj egyenetlenségeihez alkalmazkodva. Az ember ebben a környezetben aktív életet élt, vadászott, gyűjtögetett, vagyis kielégítette a teste mozgásigényét, ezért mozgatórendszere optimálisan fejlődhetett.
Az emberi mozgatórendszer szempontjából a civilizált környezet passzív, mert egyenes talajon még mezítláb sem kap elegendő ingert az idegrendszer ahhoz, hogy folyamatosan aktivizálja az izomzatot és biztosítsa az optimális fejlődéshez szükséges mozgásmennyiséget.
Az idegrendszernek nem kihívás a civilizált környezet. Impulzus hiányában nem aktivizálja az izomzatot, az izomzat viszont munka hiányában elgyengül és ettől az izomegyensúly megbomlik.
A mozgásszervi tünetek tömeges megjelenése egyértelműen igazolja, hogy az emberiség nem volt képes alkalmazkodni a sima talajokhoz, mert a mozgatórendszer nem ebben a környezetben fejlődött ki, vagyis nem ehhez szokott.
Modern korunk ingerszegény környezetében számtalan olyan civilizációs kórkép alakult ki napjainkra, melyeket őseink nem is ismertek.
Ha az egyenes talaj és passzív cipők hatására az izomegyensúly megbomlik, abban az esetben ennek tünetei sajnos már gyermekkorban jelentkezni fognak.
Több ezer – az átlagosnál egészségtudatosabb – ember körében folytatott hazai felmérés szomorú eredményeket hozott. Már 6 éves korban 50% feletti a hanyag, rossz testtartás. A 6-10 éves korosztályban 60% feletti a lábdeformitás aránya. A 6-14 éves korosztály 33%-a panaszkodik alkalmi derékfájásra, ebből 6,5% állandó derékfájásra. A helyzet a felnőttkorban tovább romlik.
Megbízható források szerint az Egyesült Államokban átlagosan minden második felnőttet diagnosztizáltak mozgásszervi betegséggel 2012-ben. Éveken át tartó meredek emelkedés után 2015-re a mozgásszervi betegségek közvetlen és közvetett költségei elérték a 874 milliárd dollárt, amely az USA GDP-jének 5,7%-a!

Ismerkedjen meg a problémák lehetséges megoldásaival!