Gyakran Ismételt Kérdések (GyIK)

Mikor nem javasolják a Enquist használatát? Van ellenjavallat?

Súlyosabb panaszoknál egyéni elbírálást igényel az Enquist használata. Nem jelenthető ki, hogy mely kórképek esetében nem ajánljuk az Enquistet, hiszen a panaszok súlyossága egyénenként változik, és az életkortól is függ, hogy hogyan reagál a szervezet a terápiára.
Általánosságban azonban elmondható, hogy a talpszerkezet kisebb mértékű statikai deformitásokat még képes korrigálni, de nagyobb mértékű statikai lábdeformitások esetén (pl. nagyfokú bokasüllyedés, dongaláb) mindenképpen ajánlott egy szakembert felkeresni, aki elvégez egy állapotfelmérést, és ezt követően foglal állást abban, hogy milyen formában javasolja (hétköznapi viseletre, vagy csak terápiára) az Enquist használatát.

Egész nap hordható az Enquist cipő?

Az Enquist egész napos, hétköznapi viselet. Ebben járva egy folyamatos és optimális tréningben vesz részt a szervezetünk, az ízületek tehermentesítése mellett.
Figyelem! A lábbeli kezdeti használatakor előfordulhat izomláz, fájdalom, égő érzés a talpon, fokozott lábizzadás. Ezek a szervezet természetes válaszreakciói a lábbeli terápiás hatására, melyek a használat kezdetén jelentkezhetnek. Javasoljuk, hogy a hozzászokás időszakában többször, de rövidebb időszakokra használja a lábbelit. A szervezet alkalmazkodása után már bátran hordhatjuk akár egész napra.

Koraszülött, vagy idegrendszeri sérült gyermeken segíthet az Enquist?

A bokaízület flexibilis megtámasztásával korrigálható a helytelen ízületi helyzet. Az Enquist segítségével az izmok aktívabban dolgoznak, így használata egy folyamatos lábtornának felel meg, ezzel segíti az izomzat optimális fejlődését. Az instabil közeg az idegrendszerre is fejlesztő hatással van, ezért idegrendszeri érintettség esetén is javasoljuk az Enquist/ Softy lábbelik használatát.
A hatékonyság függ a panasz súlyosságától és az alkalmazás rendszerességétől.

Hogyan lehet a helyes használatot elsajátítani?

Az Enquist használata nem igényel tudatosságot, ezért a konvencionális cipőkhöz hasonlóan nem kell benne a járást újratanulni.
A talpszerkezet kisebb mértékű statikai deformitásokat még képes korrigálni, de nagyobb mértékű statikai lábdeformitások esetén (pl. nagyfokú bokasüllyedés, dongaláb) mindenképpen ajánlott egy szakembert felkeresni, aki elvégez egy állapotfelmérést, és ezt követően foglal állást abban, hogy milyen formában javasolja (hétköznapi viseletre, vagy csak terápiára) az Enquist használatát.

Bedőlő bokán, lúdtalpon segíthet az Enquist?

A bokaízület rugalmas megtámasztásával korrigálható a rossz ízületi helyzet. Az Enquist segítségével az izmok aktívabban dolgoznak, így használata egy folyamatos lábtornának felel meg, ezzel hozzájárul a lábboltozatok kialakulásához. A hatékonyság függ a panasz súlyosságától és az alkalmazás rendszerességétől.
A talpszerkezet kisebb mértékű statikai deformitásokat még képes korrigálni, de nagyobb mértékű statikai lábdeformitások esetén (pl. nagyfokú bokasüllyedés, dongaláb) mindenképpen ajánlott egy szakembert felkeresni, aki elvégez egy állapotfelmérést, és ezt követően foglal állást abban, hogy milyen formában javasolja (hétköznapi viseletre, vagy csak terápiára) az Enquist használatát.

Mivel több az Enquist, mint a többi egészségesnek mondott gyermekcipő?

A jelenleg piacon lévő gyermeklábbelik egyike sem rendelkezik azon tulajdonságokkal, mint az Enquist. Egyes kiscipők különböző emelésekkel vannak ellátva, a sarokrész speciális kialakításával megtámasztják a bokát, de ezek csak tüneti kezelésnek minősülnek. Bár a láb korrekciós helyzetbe kerül, de azt egy passzív eszközzel (emelés, megtámasztás) érik el, nem pedig aktív izommunkával. Ebben az esetben nem beszélhetünk a probléma megoldásáról.
Ezzel ellentétben az Enquist egy rugalmas megtámasztást alkalmaz arra, hogy a bokaízület az optimális helyzetbe kerüljön, úgy, hogy közben az instabilitást is biztosítja, és ezzel folyamatos izommunkát idéz elő. Az Enquist használata egy hatékony, és eredményes terápia, hiszen az izomzat megerősödésével magát a problémát, az izomgyengeséget szüntetjük meg.
Az egészséges gyermekláb és mozgatórendszer kifejlődését biztosító Enquist mindezek fényében nem mondható drága terméknek.

Mi a különbség más gördülőtalpú lábbelik és az Enquist között?

A világpiacon jelenlévő gördülőtalpú lábbeliket elsősorban felnőttek számára fejlesztették ki. Ezeknek a cipőtípusoknak a talprésze magas, erősen ívelt és nem alkalmaznak flexibilis megtámasztást. Mivel a talp magas és nagy az íve, továbbá a bokaízületet nem támasztja meg semmi, így használatuk tudatos odafigyelést igényel.
Az Enquist lábbeliknél a talpmagasság kisebb, a talp enyhén ívelt csak, ezen kívül a talpba beépített merevebb talprész a bokaízületet nem engedi bedőlni, hanem az optimális helyzet felé tereli, ezért használata nem igényel tudatos odafigyelést. Éppen ezért gyermekek is hordhatják, továbbá azok a felnőttek is, akik nem szeretnék újratanulni a járást.

Hogyan tisztítsuk a lábbeliket?

A lábbelik talpa nem szívja be a nedvességet, ennek ellenére kerülje az olajos, savas, lúgos szennyeződéseket. Amennyiben ilyen anyagok kerülnek a talpra, azokat rövid időn belül távolítsa el! A tisztítás történhet langyos, enyhén szappanos vízzel, puha, nedves szivaccsal.
A cipők felsőrésze valódi bőrből készült, ezért egyes bőrtípusok ereszthetik a színüket, vagy elszíneződhetnek. Az esetleges szennyeződéseket enyhén nedves szivaccsal távolítsa el! A cipőt soha ne mossa mosógépben!
A szárítás szobahőmérsékleten történjen! Ne helyezze a lábbelit fűtőtestre, sütőbe, vagy forró napsütéses helyre!
Havas, latyakos időben, a sós lé megmarhatja a cipőt, ezért ezt minden esetben távolítsa el és szobahőmérsékleten hagyja kiszáradni!

Milyen garanciális, szavatossági jogok illetnek meg?

A Polgári Törvénykönyv szerinti termékszavatosság és a 19/2014. (IV. 29.) NGM rendelet alapján termékeire a Szolgáltató jótállást (garanciát) vállal, a vonatkozó jótállási feltételekben meghatározott feltételekkel. Ügyfél a Szolgáltató általi teljesítés időpontjától a jótállási időtartam ideje (2 év) alatt érvényesítheti a jótálláshoz fűződő jogait.
Ügyfél kizárólag a Szolgáltató által a termék átvételekor átadott, a kifizetés igazolására kiállított számla bemutatása, illetve átadása esetén jogosult jótálláshoz fűződő jogainak érvényesítésére.
Ha az Ügyfél a termék meghibásodása miatt a termék átadásától számított három munkanapon belül érvényesíti csereigényét, a Szolgáltató köteles a terméket kicserélni, feltéve, hogy a meghibásodás a rendeltetésszerű használatot akadályozza.

A termék szavatossága azt jelenti, hogy az árucikk a vásárlás időpontjában megfelel a jogszabályban meghatározott tulajdonságoknak. A szavatosság ugyanakkor nem terjed ki a termék azon hibáira, melyekre az eladó a vásárláskor felhívta a vevő figyelmét!
A szavatossági időtartam 2 év, mely két részre osztandó. Az eladást követő első 6 hónapban a törvény szerint az eladónak kell bizonyítania, hogy a termék nem tartalmazott rejtett hibát és meghibásodása az eladás után a vásárló valamely hibájából keletkezett. Ha az eladó nem tudja, vagy nem akarja ezt bizonyítani, akkor a reklamáció jogos és a vevő élhet szavatossági jogaival. A 7. hónaptól a 2 éves időtartam végéig viszont a vevőnek kell reklamáció esetén bizonyítania, hogy a meghibásodás oka már vásárláskor benne volt a termékben. Ha ezt a vevő bizonyítani tudja, élhet szavatossági jogaival.

A szavatossági jogok a vásárlót 2 szinten illetik meg:

  • Az első szinten kijavítást, vagy kicserélést igényelhet. A vevő az előző lehetőségek közül választhat azzal a megszorítással, hogy az eladó részére aránytalan többletköltséget okozó jogot nem választhatja.
  • A szavatossági jogok második szintjére (árleszállítás, vagy elállás) csak abban az esetben lehet áttérni, ha a kicserélést, vagy kijavítást az eladó nem vállalja, vagy nem valósítható meg. Az árleszállítás és elállás között is választhat a vevő, de jelentéktelen hiba esetén az elállást nem igényelheti. Az, hogy mi minősül jelentéktelen hibának, az mindig csak a konkrét hiba ismeretében, határesetekben pedig szakértői, vagy bírósági állásfoglalással dönthető el.
  • Ügyfél a megvásárolt termékkel kapcsolatos jótállási és szavatossági igényeit Szolgáltató felé kérjük emailben jelezze. Minőséghiba észlelése, minőségvita előtt kérjük készítsen egy fényképet a lábbeliről és azt küldje el előzetes véleményezésre. A reklamációról jegyzőkönyvet veszünk fel. A garancia érvényesítéséhez szüksége lesz az eredeti számlára. Kérjük annak szkennelt változatát, vagy az arról készített fényképet küldje el számunkra.
  • A hibás áru kijavítása, vagy kicserélése esetén a forgalmazónak törekednie kell arra, hogy a javítást, vagy cserét legfeljebb 15 napon belül elvégezze.
  • Az itt leírtak a 2014. április 29-én hatályba lépett 19/2014. (IV. 29.) NGM rendelettel összhangban vannak.

Ezúton szeretnénk felhívni szíves figyelmüket, hogy a következő problémák esetén a lábbeli nem csereköteles:
– A talpleválás a javítható hibák közé tartozik.
– A futófelület, ill. védőperemének elkopása a legtöbb esetben helytelen használatból adódik, ezért cseréje nem garanciális.

A szavatossági jogok a következő esetekben elvesznek:
– nem rendeltetésszerű használat
– szakszerű tisztítás, ápolás hiánya, nem megfelelő tisztítás
– sérülés, vagy erőszakos külső behatás, rongálás
– házilagos javítás

A Softy/Enquist talpszerkezet a hétköznapi állásra és járásra lett kifejlesztve.
Az alábbi tevékenységek végzésére a lábbeli nem alkalmas, így az azokból eredő, cipőben okozott
károkért, valamint az ezen tevékenységek során bekövetkezett balesetekért a forgalmazó
felelősséget nem vállal.

Nem rendeltetésszerű használatnak minősül:
− hirtelen irányváltoztatással járó sportok űzése (pl. foci, egyéb labdajátékok)
− kerékpározás, rollerezés, kismotorozás, stb. (amikor pl. a lábbeli orr része extrém igénybevételnek van kitéve)
− fokozott egyensúlyozást igénylő helyzetek (pl. játszótéri mászóka, létra)
− sarkon ülés, ahol a cipő felső része érintkezik a talajjal, négykézláb mászás
− guggolás, amikor a lábujjakon támaszkodunk és ezáltal megtörjük a gördülő talp ívét.
Helyes guggolás a cipőben, amikor úgy guggolunk le, hogy a talp középrésze érintkezik a talajjal (teli talpas guggolás), mely egyébként az egészséges guggolásnak felel meg.

A szandál modellek orr részén a talppal érintkező textil fedés esetleges elkopása, felfeslése, átlyukadása a nem rendeltetésszerű használat következménye. A főként kisgyermekekre jellemző fenti tevékenységek eredményezhetik azt, hogy a textil fedés és az alatta lévő keményebb műanyag réteg egymáshoz dörzsölődése miatt a textil elkopik.

A fenti esetek nem rendeltetésszerű használatnak minősülnek, így a javítási- és/vagy cseregarancia az ilyen módon használt szandáloknál nem érvényesíthető.

Kérjük tisztelt vásárlóinkat, hogy a fent leírtak szíves tudomásul vétele mellett vásárolják meg termékeinket!