Amit a civilizációs mozgásszervi problémák elkerüléséről tudni kell 
Ezt a lapot végigolvasva ki fog derülni, hogy miért sújtanak több milliárd embert a Földön az olyan civilizációs, mozgásszervi problémák, betegségek, mint például a lúdtalp, hátfájás, derékfájás, gerincferdülés, visszértágulat, bokasüllyedés, arthrosis, isiász, lumbágó, térd, csípő, ízület és csigolya problémák. Ha értjük ezek okait, akkor már nagy lépést tettünk ezek megelőzése vagy gyógyítása irányába.

 
Miért a civilizált környezet a mozgásszervi panaszok és betegségek kialakulásának legfontosabb oka?

Az előember és az ősember évmilliókig mezítláb, egyenetlen talajon járt. Ez karban tartotta az izomrendszerét. A sima talaj és a merev talpú lábbelik megjelenésével ez megszűnt, az izomegyensúly megbomlott és megjelentek az olyan civilizációs mozgásszervi panaszok, mint például a lúdtalp, hát- és derékfájás, gerinc és csípő problémák. Ha kissé le akarjuk egyszerűsíteni a magyarázatot: az embert a csontváz tartja, a csontvázat pedig az izomzat. Ha gyenge az izomzat, megereszkedik a lábboltozat, közelednek egymáshoz a csigolyák, kiszorulhat egyes helyekről az ízületi folyadék – megkeserítve ezzel az életünket.

 
Milyen megoldások ismertek a fenti problémák elkerülésére vagy gyógyítására?

Az átlag ember számára többnyire aszerint javasolnak „megoldásokat”, hogy melyik szakma képviselőjéhez jut el. Kaphat így komoly mellékhatásokkal járó gyógyszeres kezeléseket (pl. szteroid injekciókat), esetleg protézis beültető műtétre kerülhet sor. Az elkeseredett betegek egy része csontkovácshoz fordul, ezzel akár az életét is kockáztatva. Jobb esetben tornáztatják és kap a cipőjébe valamilyen betétet.
Sajnos a megközelítések többsége nem az okok megszüntetésére irányul, hanem csak a tüneteket kezeli jól-rosszul, szerencsés esetben a fájdalmat csillapítja.
Az előző rész alapján kézenfekvő lenne, hogy a fenti problémák kialakulásának elkerülésére járjunk mezítláb, egyenetlen talajon. Ez a lehetőség sajnos sokunk számára legfeljebb néhány napra adatik meg egy évben.
A legtöbbet egy gyógytornász tehet, aki helyhez kötött terápiás eszközöket is használ. Az egyik leghatásosabb ilyen eszköz az egyensúlyozó labda. Ezzel – kezelések hosszú sorozatán keresztül – nagy lépéseket lehet tenni az izomegyensúly helyreállításának irányába.
De elképzelhető ennél is hatásosabb, kényelmesebb, olcsóbb megoldás? Természetesen igen! Ilyen megoldás lehet egy jó gyógyhatású cipő, amely külön terápiás időráfordítás, helyhez kötöttség nélkül szimulálja az egyenetlen talajon, mezítláb történő járást.

 
Milyen egy jó gyógyhatású cipő?

A hagyományos cipőben történő sarokra érkezés után a lábfej lecsapódik, ami nem igazán mondható „természet közelinek”. Ugyanígy, az elrugaszkodás sem jó, ha egy élről történik. Kézenfekvőnek tűnik a megoldás: gördülő talp. De sajnos ettől önmagában még nem lesz egy cipőből egészséges cipő (sőt a túl erős gördülés haszna is megkérdőjelezhető, az esztétikumra való hatásról nem is beszélve).
Ennél fontosabb, hogy a lábbeli minden irányban biztosítson bizonyos fokú instabilitást, amely reflexesen aktivizálja az izomzatot. Tehát az előre-hátra billegés messze nem elég.
Több – egészségesnek mondott – cipő megengedi a bokák kóros irányú bedőlését. Ezzel az ezekre épülő ízületek is (térd, csípő, gerinc, stb.) rosszul lesznek terhelve. A szupináló (gyakran supináltnak írt, eredeti jelentése: kifelé fordító) lábbelik bár ezt megakadályozzák, de ezt passzívan teszik. Ezzel az eredmény a kívánt hatással éppen ellentétes lesz: az izomzat nem erősödik, hanem gyengül. A megoldás ezzel szemben az aktív, s ezzel az izomzatot is erősítő szupinálás.
Véleményünk – és sok más szakember véleménye – szerint a jó gyógycipő minden irányban kellően instabil, így enyhén gördülő talpú is. A bokák bedőlését aktív szupináló hatással éri el. Mindezek révén – egyes ismert márkákkal szemben – nem szükséges a folyamatos odafigyelés, nem kell benne újra megtanulni a járást.
Sajnos egyes – a fenti feltételeknek nem eleget tevő – termékek (köztük a gördülő talpú cipők többsége) reklámjainak sokan áldozatául estek, és mozgásszervi állapotuk nem javult, hanem romlott.

 
Hogyan fejti ki hatását az Enquist lábbeli?

Az Enquist (gyermekek esetében a Softy) lábbelik pont a fenti megfontolások alapján lettek több százmillió forint és sok ezer szakember óra felhasználásával (ezen belül a SOTE Biomechanikai Laboratóriumának közreműködésével) kifejlesztve. Különleges, szabadalmaztatott, négyrétegű talpszerkezete a legmesszebbmenőkig az egészségvédelem és egészség helyreállítás céljára lett megtervezve.

Az Enquist lábbelik hatásosságát – versenytársainkkal összehasonlítva gyakorlatilag egyedülálló módon – független laboratóriumok által elvégzett nagy számú vizsgálat igazolja (a tudományos vizsgálati eredmények egy része pdf fájlokban weblapunkon megtekinthető és akár le is tölthető). Ezek után nem meglepő, hogy az Enqusit cipő CE jelöléssel ellátott orvostechnikai eszköznek minősül, melyből eddig több mint 50.000 pár talált gazdára.

A kidolgozott és alkalmazott technológia neve Enquist Selfness Technology (E.S.T.), mely:

 • Gyermekkorban megkönnyíti a természetes és egészséges járásminta kialakulását.
 • Felnőttkorban rávezet az egészséges és élvezetes járás technikájára.
 • Megszüntetheti, illetve jelentős mértékben enyhítheti a különféle mozgásszervi elváltozásokat.

Ezt a technológiát ön is használhatja – pusztán sétálnia kell egy Enquist cipőben.
Használata gyermekkorban is indokolt, hiszen elősegíti a helyes testtartást, reflexes módon (odafigyelés és tanulás nélkül) aktivizálja az izomzatot, sőt automatikusan beállítja az optimális, fiziológiás lépéshosszt is.

 
Miért mondjuk azt, hogy az Enquist cipő páratlan járáskomfortot nyújt?

Milyen érzés is először sétálni Enquist cipőben?
A kényelem mellett az, ami egy rövid ideig (általában kb. negyedórán keresztül) fel fog tűnni, hogy kissé instabilnak érezzük a járást. Mintha pici, egyensúlyozó mozdulatokat kellene tenni séta közben. Csakhogy ez nem probléma, sőt ez a cipő „működésének” alapeleme, hiszen a cipő a mezítláb, egyenetlen talajon (pl. fűben, tengerparti fövenyen) való járást szimulálja.
A cipővel ismerkedőknek azt szoktuk ajánlani, hogy szobában sétáljanak kb. 15-20 percet a cipőben. Az idegrendszer szinte rögtön hozzászokik a cipőhöz és az „egyensúlyozás” természetessé, automatikussá válik. Ez után következik az igazi próbatétel: vegyük vissza a szokásosan, például a munkába járásra használt cipőnket, és abban folytassuk a sétát. Ekkor lesz nyilvánvaló, hogy mit is értettünk az alatt, hogy „páratlan járáskomfort Enquist lábbeliben”?

 
Várható-e azonnali „csoda” olyan esetekben, amikor az izomegyensúly már kórosan és erősen megbomlott?

A rövid válasz: nem. Ha a probléma leginkább a lábfejben és alsó lábszárban van, akkor olyan helyzettel állunk szemben, amikor bármilyen cipő hordása kellemetlen, esetleg fájdalmas lehet. Viszont ha kitartó, és fokozatosan, lakásban sétálgatva szoktatja hozzá a lábát a gyógyhatású lábbelihez, akkor beindulhat az izmok regenerálódása. Amennyiben a láb deformáció még nem fixálódott, vagyis még nem alakultak ki a csontok közt összenövések (ami már sajnos egyértelműen az ortopédia szakterülete), lassan javulást fog érezni, amit az izmok aktivitása miatti kisebb izomláz kísérhet. Ez azt jelenti, hogy „dolgozik” a cipő. Szép lassan megemelkedik a lábboltozat, mérséklődik a lúdtalp vagy bokasüllyedés. Az hogy a teljes vagy részleges rehabilitációhoz mennyi időre lesz szükség, nagy mértékben függ a kiinduló állapottól. Viszont a hatás tartós lehet, amennyiben napi gyakorisággal viseli az Enquist lábbelit.

 
Milyen területeken érdemes az Enquist lábelit használni?

Mind a megelőzés, mind a gyógyítás terén sokat tehet az egészségéért az Enquist cipő, elsősorban a következő esetekben:

 • lúdtalp és bokasüllyedés
 • a gerinc problémái: hanyag testtartás, gerincferdülés, derék, hát, és nyaki panaszok
 • csigolya problémák, lumbágó, isiász
 • visszértágulat, trombózis
 • boka, térd és csípő ízületi problémái
 • előláb problémák, bütyök, kalapácsujj megelőzése
 • sarok problémák
 • Achilles-ín panaszok
 • izomegyensúly zavarok
 • mozgatórendszeri aszimmetriák
 • helytelen járásképek, sántítások
 • idegrendszerrel kapcsolatos problémák: koordináció, koncentráció, tanulási nehézség
 • elhízás
 • sérülések, műtétek utáni rehabilitáció
 • cukorbetegség egyes szövődményei

Műtéten átesett betegek rehabilitációja során is nagyon jó szolgálatot tesz a cipő.
Komoly, tartós problémák, betegségek esetén természetesen ne várjon hirtelen csodát és feltétlenül forduljon szakorvoshoz, gyógytornászhoz!

De mit tartogat a lábbeli az egészséges emberek számára?
„Pusztán” annyit, hogy jó eséllyel el fogják kerülni az előző bekezdésben említett problémákat. A cipő hatására beinduló fokozott izomaktivitás pedig jobb vérkeringést, több kalória elégetését és formásabb alakot, egészségesebb testet jelent.
Mindehhez semmi mást nem kell tennünk, mind rendszeresen viselni a lábbelit.
Az Enquist cipőnek a sportban is meg van a maga szerepe. Bár a lábbeli nem a hirtelen irányváltozással, gyakori elindulással-megállással járó sportokra lett kifejlesztve, azért lehetővé teszi az ízület kímélő kocogást, és a legtöbb sportban a bemelegítés jó eszköze lehet.

 
Milyen más tulajdonságokkal rendelkezik az Enquist cipő?

A cipők valódi nubuk és nappa bőrök felhasználásával készülnek.
A lábbelik lélegző, ezüstszövet bélésének különleges tulajdonsága, hogy meggátolja a cipő belsejében a szagosodást okozó baktériumok elszaporodását, ill. elvezeti a láb fölösleges hőjét, ezzel is csökkentve a láb izzadását. A cipő talpbetét antibakteriális tulajdonságát a csúcsminőségű (német) ezüstionokkal átitatott, lélegző fedőréteg biztosítja.
Bár a gumitalpú cipők többsége is biztosít bizonyos fokú gördülést, de ezt a talp meghajlásával teszi. Ezért többségük úgy végzi, hogy a talp kisebb sérülései végül annak elhasadásához vezetnek. Ezzel szemben az Enquist cipők rendeltetésszerű használat esetén rendkívül tartósak.

 
Az Enquist magyar vagy távol-keleti termék?

Az Enquist tipikus európai uniós termék:

 • magyar kreativitásra és szaktudásra épül
 • a gyártás helyszíne Magyarország és Szlovákia
 • a legfontosabb alapanyagok Németországból, Olaszországból és Portugáliából származnak

 
Hogyan válasszunk és viseljünk Enquist lábbelit?

A cipők számozása kissé eltér a megszokottól, ezért vásárlás előtt feltétlenül mérje meg a talphosszát, és a Vásárlás és viselés menüpontban leírtaknak megfelelően válassza ki az ön számára ideális méretet (ez szandálok esetében eltérő lehet a zárt vagy félzárt cipőkkel összehasonlítva).
A cipők junior vagy normál talpformával járók számára ideálisak. Széles lábfejjel rendelkezőknek jelenleg csak a szandálokat tudjuk ajánlani.
Helyes méretválasztás esetén ne lepődjön meg, ha már az első Enquist cipőt rendkívül kényelmesnek fogja találni. Ezt a kellemes meglepetést e sorok írója is megtapasztalta, pedig korábban legalább fél tucat cipőt kellett felpróbálnia, hogy egyet elég kényelmesnek találjon (legalább a bolti környezetben …).
Modellt elsősorban a tervezett használati körülmények szerint válasszon. Akár terápiás, akár megelőzési céllal vásárol Enquist lábbelit, az aktív viselésre törekedjen. Többet használ egészségének, ha naponta 1 órát sétál Enquist cipőben (például takarítás vagy kutya sétáltatás közben), mintha 8 órát ül benne munkahelyén.
Sok minden hasznos információt találhat még a lábbelikkel és azok vásárlásával kapcsolatban a GYIK és ÁSzF menüpontokban is.

 
Mikor nem jó választás az Enquist cipő?

 • Ha az átlagosnál szélesebb a lábfeje, vagy a problémák már a lábfej jelentős deformálódásához vezettek. Ezekben az esetekben az egyedüli lehetőség a 3 ponton állítható szandálok viselése, de az utóbbi esetben még így sem garantálható, hogy a több évtized alatt kialakult elváltozások számottevő mértékben megszüntethetőek lesznek.
 • Ha Ön számára fontosabb a divat, mint az egészsége. Bár modelljeink között sok tetszetős van, a divatcipő és gyógyhatású cipő közötti ellenmondás nem oldható fel teljes mértékben, hiszen a gyógyhatáshoz elengedhetetlen a tudományos alapokon kialakított, többrétegű talpszerkezet. Ezzel együtt már a tervező asztalon vannak olyan modellek, amelyek az eddigieknél is szebbek, divatosabbak lesznek. A fejleményekről a hírlevélre feliratkozókat rendszeresen tájékoztatni fogjuk.
 • Ha a legfontosabb szempont a cipő ára. Ez esetben ott a választás lehetősége, például az olcsó, semmilyen gyógyhatással nem rendelkező távol-keleti modellek, amelyek gyakran inkább ártanak, mint használnak (na igen, a tanuló pénzt meg kell fizetni …). Vagy éppen ellenkezőleg, aki „híres”, drágább márkákból akar választani, akkor az vehet dupla áron, fele annyit tudó cipőt.

 
Orvosok, gyógytornászok, vásárlók írták, mondták:

„A keringés javulása a korai stádiumban levő érszűkületes betegek számára is igen hasznos. Cukorbetegeknél különösen fontos, hogy (a cipő) viselésével az érszűkület kialakulásának veszélye csökkenthető.
Terheseknél kifejezetten ajánlott az Enquist cipők viselése, hiszen számos probléma megelőzésében játszhat szerepet (visszérképződés, a tartáshiba miatt kialakuló derékfájás, ízületi fájdalmak).
Az Enquist cipőkben a járás során a medencefenék (gát) izmai is fokozottan aktívak, ami a középkorú nőknél fontos szerepet játszhat a stressz-inkontinencia megelőzésében.”
/ Dr. Valló Ágnes, belgyógyászati szakorvos, egészségfejlesztő mentálhigiénikus /

„Reumatológus, valamint fizikoterápiás és rehabilitációs szakorvosként nagyon fontosnak tartom a manapság már civilizációs kórképnek számító és a lakosság 80-90 százalékát érintő lúdtalp, ízületi panaszok és gerinctartási rendellenességek megelőzését, illetve még időben történő kezelését.
Az Enquist lábbelik használatával már gyermekkorban megteremthetők az optimális ízületi helyzetek, mivel a bokaízületet a lábbeli megtámasztja. Nagy előnye viszont a többi, bokát megtámasztó gyógycipőkhöz képest, hogy az Enquist lábbeliknél az “instabil” talpszerkezet miatt a folyamatos izomműködés is fenntartott állás és járás során, mely a mozgatórendszer optimális kialakulásának egyik alapfeltétele.
Részben az átolvasott szakmai anyagok és a saját tapasztalatok alapján az Enquist lábbeliket megelőzésként, ill. egyes esetekben gyógyászatban használható segédeszközként alkalmazni javasolom.”
/ Dr. Simon Erzsébet, reumatológus, fizikoterápiás-rehabilitációs szakorvos, főorvos
/

„A különleges talpszerkezetű Enquist lábbelik alkalmazása révén a test megbomlott statikája helyreállítható, az izomzat erősíthető, a helyes járáskép kialakítható, ezáltal a későbbi lábboltozati-, térd-, csípő- vagy gerincpanaszok is megelőzhetők. Nem kell betétet hordatni, a gondosan kiválasztott cipőméret gátolja a lábfej csúszkálását, javul az alsó végtagok vér- és nyirokkeringése.
A boka flexibilis megtámasztásának köszönhetően az Enquist lábbelik hordása tudatosságot nem igényel, ezért már kisgyermekkorban is jól használhatók.”
/ Dr. Lakos Gábor, gyermekgyógyász szakorvos /

„Megfigyelés: 41 éves amatőr maratonfutó jött hozzánk a rendelésre, akinek m.gluteus min. sérülése volt. Mivel újabb versenyre készült a sérülés után, halott a gördülő cipők jótékony hatásáról, és szerette volna kipróbálni, hogy az ő esetében ez hogyan alkalmazható. A tornaórák alkalmával a cipőben végzett gyakorlatok remekül javították az izom tónusát, így az izomzat megerősítése könnyebb és hatékonyabb volt. A múlt héten sikeres versenynapok után felkeresett és köszönte a lehetőséget!”
/ Mayor Nóra, gyógytornász, Balatonfüred /

Nem szeretnénk a szerepzavar hibájába esni, de olyan kisebb csodát már tett a cipő, hogy valaki eldobta a botját 😉
„Tavaly egész évben 45-50 fokos szögben meghajolva tudtam menni, most függőlegesen, egyenesen, biztonságosan tudok bot nélkül közlekedni. Nagyon szépen köszönöm.”
/ Részlet egy balatonlellei kedves vásárlónk kézzel írt leveléből /

„Két hete rendeltem, és elégedett vagyok vele! 20 éve műtöttek, kezdtem az MBT cipőkkel, majd a Walkmaxx-szal, és most kipróbáltam ezt a terméket is. Mindenkinek szívből ajánlom!! Remek!”
/ Egy friss bejegyzés egyik Facebook oldalunkon /

A fenti idézetek természetesen egytől-egyik valós személyektől származnak, nevük, egyes esetekben elérhetőségük emailben elkérhető.

A sok kiváló szakember áldozatos munkája révén kifejlesztett Enquist lábbeli ismereteink szerint az egyetlen olyan, amelyik minden más úttörő fejlesztés (felső kategóriás gördülő talpú cipők, gyógycipők) előnyeit egyesíti, méghozzá egy rendkívül kényelmes, kiváló minőségű, tartós és tetszetős, gyógyhatású lábbeliben. És mindezt a magyar ember számára is megfizethető áron.
Ha fontos az ön számára a saját vagy a szerettei egészsége, akkor itt a lehetőség, hogy csatlakozzon az Enquist lábbelit viselők népes táborához 😉

Javasoljuk, hogy csatlakozzon a Facebook oldalunkhoz (a lapok jobb oldalán található ikonra kattintva), és iratkozzon fel a hírlevelünkre is, amelyben egészségvédelmi információkat osztunk meg, tájékoztatjuk a feliratkozókat a kiemelt akciókról és a termékfejlesztés aktuális híreiről. Email címét természetesen senkivel nem osztjuk meg, és az Adatkezelés menüpontban leírt szigorú szabályokat alkalmazzuk.

Tovább a webáruházba

További javasolt linkek:
Amikor a gördülő talpú cipő problémát okoz
Orvosi szakvélemények
Vásárlóink írták Facebook oldalunkon
CE megfelelőségi nyilatkozat
Cipő tulajdonságok
Az Enquist cipő drága vagy olcsó? Vagyis mennyi az annyi? (blog bejegyzés)